Татарстан подсилва връзките с Крим

Президентът на Татарстан Рустам Миниханов  посети Крим с еднодневна дипломатическа мисия на 5 март, в резултат на което се реализира подписването на споразумението за сътрудничество между двата региона, както и някои изявления относно перспективите за икономическо сътрудничество, отбеляза агенция РБК.

След срещата на делегация от Татарстан с представители на  Върховната Рада и на Съвета на министрите на Автономна република Крим, беше подписано споразумение за сътрудничество между Татарстан и Крим.

Президентът Миниханов отбеляза, че това споразумение има големи перспективи в областта на икономическите отношения между регионите. „Днес е необходимо да изпълним това споразумение с реални дела и Татарстан е готов за това. Ние имаме много направления за сътрудничество, а инвестиционната привлекателност на Крим е очевидна, и разбира се, Татарстан е готов да инвестира и реализира в бизнес проекти от най-различен характер – в сферата на туризма, предприемачеството и други“, поясни пред журналисти той.

Миниханов спомена търговското сътрудничество между регионите, отбелязвайки, че продукцията на Татарстан от различен вид, начело с авиостроене и машиностроене има търсене в Крим, а от своя страна, Крим може да предоставя за татарския пазар хранителни продукти, плодове, туристически услуги. „Също така, сме готови да приемаме вашите студенти. Днес ние разполагаме с чудесна образователна система. Готови сме да сътрудничим и в сферата на здравеопазването, в областта на медицинското обслужване, както и в развитието на спорта“, поясни Миниханов.

Но основния апел на татарския президент бе “спокойствие, междуетническа и междурелигиозна хармония“.

„Кримските татари са наши братя. Те преживяват голяма трагедия и разбира се, в душите им цари тревога – това е разбираемо. Ние не можем да останем безразлични към тяхната съдба, именно  поради което искаме да подсилим нашите връзки“, заяви в заключение президента на Татарстан Рустам Миниханов.