ТАЗИ ВОЙНА КОСТВА МНОГО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Ветераните от Втората световна война са положили живота си за великата кауза. Без ни най-малко съмнение те тръгнаха да защитават Родината от хитлеристкото нашествие, от кафявата чума на 20-й век.

И за това дълги и щастливи години на живите и светла памет на загиналите пожелава българския учен професор Иван Кръстев.

По мнението на Иван Кръстев, 9 май е ден, в който се преплитат няколко неща. Основното това е денят, в който е подписано мирното споразумение в Берлин. Впоследствие се появяват и други значения, едно от които е обявяването му за Деня на Европа. Но каквито имена и да му се слагат, той си остава великият ден на Великата Победа срещу нацизма. В този ден беше сложен край на една война, която коства много на цялото човечество.
За съжаление, сега през последните години в Европа разбирането за този ден вече е нарушено. И това силно помрачава светлия празник, – смята професорът. Както вървят нещата, ние се изправяме пред много сериозно предизвикателство. Сега на всяка цена човечеството трябва да удържи мира в целия свят за бъдещето на нашите деца, за паметта на милионите загинали през една кървава и жестока война, донесла толкова голяма болка и толкова дълбоки разочарования, – каза накрая Иван Кръстев.