Сърбия ще модернизира подарените от Русия МиГ-29

Изтребителите МиГ-29, доставени безвъзмездно в Сърбия от Русия, ще бъдат сглобени до 20 октомври, когато в Белград ще се състои военен парад, но няма да летят, съобщи генерал-майор Боян Зърнич за телевизия „Пинк”, цитиран от БТА и БТВ

Той напомни, че самолетите са били доставени разглобени. След монтажа на компонентите, машините ще бъдат модернизирани до нивото на намиращите се на въоръжение в западната ни съседка МиГ-29. Ще им бъдат монтирани допълнителни сензорни системи, които ще се използват за по-ефективна поддръжка и намаляване на неочакваните повреди.

„Желанието ни е да имаме унифициран флот от 10 МиГ-а. Те ще имат въоръжение, които ще осигури защитата на сръбското въздушно пространство“, каза Зърнич.

Съгласно плана за следващите 10 години след осигуряването на действаща изтребителна авиация най-важно е обновяването на системата за противовъздушна защита, каза помощник министърът на отбраната Ненад Милорадович, който изрази очакване, че Сърбия ще има подкрепата на Русия и по този въпрос.

Сръбските ВВС в момента разчитат на останали от югославските времена МиГ-21 и едва 4 по-модерни МиГ-29. Поддръжката им в наши дни е трудна, защото основният самолетостроителен завод остана в пределите на Босна. Освен шестте руски МиГ-29, още осем машини ще дойдат от Беларус, като и те ще трябва да минат през ремонт и модернизация.