Съветът на Федерацията отмени постановлението за използване на руската армия на територията на Украйна

Съветът на Федерацията отмени постановлението за изполване на руските Въоръжени Сили на територията на Украйна, предаде РИА Новости.

Гласуването се проведе днес по време на заседание на Съвета по предложение на руския президент Владимир Путин. Решението е подкрепено от 153 руски сенатори, един е гласувал против.

Съответното писмо от руският държавен глава е постъпило в Съвета на Федерацията вчера, като прессекретарят на президента Дмитрий Песков поясни, че тази стъпка е предприета „с цел нормализирането на обстановката и регулиране на ситуацията в източните райони на Украйна, както и във връзка с началото на тристранните преговори по дадения въпрос“.

Припомняме, че решението за „използване на Въоръжените Сили на РФ на територията на Украйна“ бе прието от Съвета на Федерацията на 1 март тази година веднага след смяната на властта в Киев, която Москва счете за преврат. Представителите на Русия обясниха, че приемането на това постановление в никакъв случай не означава, че РФ възнамерява да използва армията си на територията на Украйна. Скоро след приемането на постановлението, Крим стана част от Русия, а Киев започна военна операция в Югоизточна Украйна.

Миналата седмица украинският президент Петро Порошенко даде заповед за прекратяване на огъня в срок до една седмица и представи мирен план за регулиране на ситуацията в страната. Самите опълченци не вярват на обещанията на Порошенко и се готвят за продължаване на военните действия.

Според чл. 102 от Конституцията на РФ, решението на въпроса за възможността за използването на ВС на Русия се взима от Съвета на Федерацията, като решението за отмяна на постановлението се счита за прието, ако за него гласува болшинството от сенаторския състав, тоест не по-малко от 85 души.