Съветът за сигурност на РФ: САЩ се стремят към разпада на Украйна

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев счита, че истинската цел на САЩ е разделението на двата населяващи Украйна народа, което ще доведе до разпадане на страната на няколко части.

„Целта на политиката на Вашингтон е да разруши единството между руския и украинския народ, както и да раздели народите, живеещи в Украйна, подгрявайки националистическите настроения срещу етносите – руски, румънски, унгарски, полски и др., което ще доведе до разпадането на Украйна на няколко части“, отбеляза секретарят на Съвета за сигурност на Русия пред журналисти.

„САЩ имат богат опит във въпросите за унищожаването на единни държави, – припомни Патрушев. – Нагледен пример в центъра на Европа е Югославия. Някога мощната мултинационална държава днес е раздробена на няколко малки страни, неспособни да провеждат самостоятелна външна политика“. „Подобни действия САЩ се опитват да извършат и в Северна Африка и в Близкия Изток“, добави той.

Секретарят на Съвета за сигурност на РФ счита, че Киев не трябва да чака военна помощ от САЩ, тъй като успехите на Украйна в тази сфера и в икономиката не са нужни на Вашингтон. „Що се отнася до военната помощ на Украйна – предполагам, на нея не бива да се разчита, – заяви той. – На Вашингтон не му трябват военните успехи на Украйна, както и икономическото благополучие на страната“.

„Разпалената от Киев война дава на Вашингтон възможност радикално да влияе върху политиката на държавите от Европейския съюз, демонстрирайки своята изключителност в разрешаването на всякакви въпроси във всеки регион по света“, отбеляза Патрушев. По този начин Белият дом „подчертава зависимостта на Европа в приемането на решения по международния дневен ред, а чрез санкциите се опитва да сломи Русия, провеждаща самостоятелна вътрешна и външна политика“, убеден е той.

Патрушев е уверен и в това, че изпълняването от страна на Киев на Минските споразумения и политическото бъдеще на украинския президент Петро Порошенко зависят от Държавния департамент на САЩ. „Именно от Държавния департамент зависи, ще изпълнява ли Киев Минските споразумения“, каза Патрушев.

Отговаряйки на въпрос, какво може да се очаква от визитата в Киев на съветника на държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, той отбеляза, че „всяко посещение на Виктория Нюланд в Киев потвърждава, че Украйна не е самостоятелна държава, а се намира под външното управление на Вашингтон“.

„Очевидно, нейните (на Нюланд) посещения са свързани не със съвети и консултации по въпросите за регионалната стабилност, както ни поднася това западната пропаганда, а с преки указания към ръководството на страната как да действа, – подчерта Партушев. – Припомням, че Нюланд вече посети Киев през лятото, срещна се с Порошенко, след което той незабавно внесе във Върховната рада проект за поправките в конституцията на Украйна. При това документът се разглеждаше в Радата в присъствието на Нюланд“.

„Всякакви кадрови промени във висшите власти на Украйна също се провеждат само след съгласуване с Белия дом (САЩ), – убеден е секретарят на Съвета за сигурност на РФ.- Непослушанието ще доведе до смяна на президента и правителството на Украйна с най-трепетно изпълняващите указанията на Вашингтон политици“.

Патрушев не изключва Киев да продължи да саботира Минските споразумения под всякакъв предлог.

„Предполагам, че (от президента на Украйна Петро Порошенко) се премълчава четвъртият сценарий за развитие на събитията, който предвижда саботаж от страна на Киев на изпълняването на Минските споразумения под всякакъв предлог“, заяви Патрушев.

По думите му, по-рано Порошенко е разказал, че уж някакви политически сили му предлагат три сценария за развитие на ситуацията в югоизточната част на страната. Първият е военното освобождаване на Донбас с последващо преминаване към Москва. Вторият – да се съгласи с това, че Украйна е загубила Донбас, и третият – пълното изпълняване на Минските споразумения. „Мисля, че не бива дълго да се разсъждава върху това, защо тези три сценария не са реални“, подчерта Патрушев.

„Текущата обстановка в Югоизточна Украйна показва, че официален Киев не планира да признава ДНР и ЛНР, постоянно нарушава Минските споразумения, отиграва антиукраинските настроения, играе си с украинските неонационалисти, подкрепяни от Вашингтон“, констатира секретарят на Съвета за сигурност на РФ.