Съвета за сигурност на РФ: Русия и Китай са готови заедно да се борят с едностранните икономически санкции

Русия и Китай са готови заедно да се противодействат на „цветните революции“, на опитите за намеса в делата на суверенни държави и на едностранните икономически санкции. Както съобщиха от пресслужбата на Съвета за сигурност на РФ, за това е станало дума на провелите се вчера руско-китайски консултации по въпросите за сигурността.

От руска страна в тях е участвал секретарят на СБ на РФ Николай Патрушев, а Китай е бил представен от члена на Държавния Съвет на КНР Ян Дзечи.

„Страните подчертаха общото в подходите на Русия и Китай към основните проблеми на регионалната и международната сигурност, готовността заедно да се противопоставят на „цветните революции“, на опитите за намеса в делата на суверенни държави, и на едностранните икономически санкции“, отбелязват от руския Съвет за сигурност.

В речта си на срещата Патрушев отбеляза, че днес Русия и Китай като страни, понесли най-големите загуби във Втората световна война, трябва решително да се противопоставят на опитите за възраждане на фашизма и фалшифицирането на резултатите от най-кръвопролитния конфликт в човешката история.

След консултацията Николай Патрушев и Ян Дзечи съгласуваха съвместно изявление за ознаменуване на 70-тата годишнина от Победата над фашизма във Втората световна война и създаването на ООН. В изявлението се казва: „Държавите трябва да уважават суверенитета, независимостта и териториалната цялост една на друга, избора на обществено-политическото устройство и пътищата за развитие. Недопустима е намесата във вътрешните дела на държавите и налагането на своята воля на чужда държава. Изразяваме своето неприемане на опитите за смяна на властта отвън и въвеждането на едностранни санкции на основата на националните правови норми на отделни държави“.

Русия и Китай също така изразиха готовност да „работят над създаването на многополярен свят, подкрепата на върховенството на международното право и демократизацията на международните отношения“. „Всички страни в света, независимо от размера, силите и икономическите им възможности, са равноправни членове на световната общност, – подчертава се още в документа. – Ние ще продължим работата по построяването на справедливо устройство на света, основано на колективното начало и на уважението на културно-националното многообразие на съвременния свят, както и за подкрепата на мира и международната сигурност и осигуряването на устойчиво развитие“.

Патрушев и Дзечи в изявлението си се изказаха и за „изглаждането на противоречията и разногласията по мирен път посредством диалог и консултации, както и съгласуваното реагиране на глобалните предизвикателства и заплахи“.