Сергей Киричук, лидер на обединяващото леви организации движение в Украйна "Боротьба".

Сергей Киричук, лидер на обединяващото леви организации движение в Украйна "Боротьба".

Събитията в Украйна наподобяват на тези в бивша Югославия

Публикувано от:

Лидерът на украинското движение “Боротьба” Сергей Киричук разказа пред домакините си от Българската левица другата гледна точка за събитията в неговата родина.

0505_310714Събитията в Украйна може да бъдат сравнени с тези в бивша Югославия, когато хора, които мирно бяха живели заедно с десетилетия, бяха накарани за се избиват един друг. Тази констатация направи по време на срещата си с членове и младежи от Българската левица Сергей Киричук, лидер на обединяващото леви организации движение в Украйна “Боротьба”. Той пристигна в България, за да разкрие друг поглед върху случващото се в бившата съветска република.

 

Невярна е пропагандната интерпретация, че едва ли не военният конфликт в Украйна наподобява последните събития в ивицата Газа, при които казусът е въпрос на цивилизационен избор, смята Киричук. Той обясни, че мобилизираните в украинската армия, които трябва да се бият срещу т.нар. от западната преса “сепаратисти”, са хора, които нямат никаква мотивация за участието си във военните действия. Това са младежи от най-бедните прослойки на обществото, които подлежат на мобилизация, като част от тях бягат през граница, други не са наясно какво точно защитават и от кого. По думите му в Украйна се надига движение на майките, които са против децата им да участват във военни действия, докато правителството приема законодателство, регламентиращо пълната приватизация на цялата обществена собственост, която и без това е била подложена на пълна приватизация. Хората разбират, че нещо не е така, както трябва, че едни умират, а други стават все по-богати, обясни лидерът на “Боротьба”.

Подобна ситуация според Сергей Киричук има и при т.нар. “сепаратисти”, чиито части се състоят от хора, които дори не могат да се определят като харесващи руския президент Путин. Напротив, тях ги обединявало основното желание за запазване на тяхната идентичност и борбата срещу олигархията. Те не могат да се нарекат и просъветски или комунистически настроени, обясни Киричук, който подчерта, че традиционната комунистическа партия има умерено поведение към днешната политическа ситуация.

Във войната в Украйна се откроява и зловещата роля на Международния валутен фонд, който “помага” на държавата, като я съветва да намали социалните разходи и да вдигне цената на електричеството и газа за битовите потребители. Под знака на тезата за “борба с тероризма” се стига до деградация на цялата държава, обясни Киричук. Той подчерта, че поддържането на войната в Украйна струва на хората около 100 млн. евро на месец, от което се облагодетелстват не само външни сили с търговски интереси, но и местната олигархия, чиито синове не подлежат на военна мобилизация. Сергей Киричук поясни, че от САЩ дори не се опитват да прикриват, че подпомагат ескалирането на военните действия, като помощник държавният секретар Виктория Нюланд дори е цитирала, че американската икономика налива във войната около 5 млрд. евро за “демократизиране на Украйна”. От друга страна, Русия поддържа умерена политика спрямо т.нар. “сепаратисти”, тъй като те не се идентифицират и с днешното й управление и цели.

И в двата лагера на воюващите има доброволци, към фашистките формирования, които също воюват срещу военните части на Източна Украйна, се присъединяват фашисти от цяла Европа. Имаме дори профашистки настроени журналисти, обясни Киричук. Той сподели, че не са редки снимките на доброволци с татуировки, призоваващи за 100% чиста раса.

Киричук е категоричен, че няма човек в света, който би одобрил трагедия като тази с малайзийския “Боинг”, но подчерта, че все още САЩ не представят т.нар. доказателства, че това е дело на “сепаратистите”. Според него двете военни сили в света Русия и САЩ имат толкова добри противоракетни системи, че е странно как тази ракета не е била прихваната от тях.

От цялата ситуация печелят САЩ, които подхранват войната чрез финансиране, и олигархията на Украйна. В ролята на губещи засега се очертават Русия, срещу която се налагат вече икономически санкции на цели сектори, от което губят респективно и европейските компании. Според Киричук все пак буди недоумение продължаващата инвестиционна политика на Русия с милиардите, спечелени от продажбите на газ и нефт, да се купуват американски ценни книжа и облигации, които подпомагат “финансовата пирамида” на САЩ. В заключение лидерът на “Боротьба” каза, че ситуацията не само повтаря американския сценарий, изпълнен в бивша Югославия, но и в Украйна вече никой не помни кой пръв е започнал тази братоубийствена война.

http://www.duma.bg/