Строителството на руския аналог на „Мистрал“ ще започне през 2020 г.

Строителството на универсалните десантни кораби тип „Мистрал” в Русия трябва да започне през 2020 г. Това съобщи за Лента.ру източник от Министерството на отбраната в страната.

„Първата задача е построяване на нови големи десантни кораби, а строителството на универсален десантен кораб с полетна палуба е следващата задача. Работата може да започне през 2020 г. и да завърши за 3-4 години. През това време трябва да се появи ново поколение вертолети за морска авиация и десантно-летателни средства”, отбелязва събеседникът на Лента.ру.

По думите му построяването на универсални десантни кораби ще завърши формирането на новия облик на експедиционните сили на военноморския флот на Русия (ВМФ), тяхната основа са самолетоносачи-докове с вместимост 14 хил. тона. Строителството на тези кораби трябва да започне през 2016 г.

Характеристиките на перспективния универсален десантен кораб съобщи главнокомандващият на руския ВМФ Виктор Чирков по време на Международния военноморски салон в Санкт Петербург. Той заяви, че на борда могат да се разположат 16 вертолета, 450 пехотинци и до 80 единици наземна техника.