Страните от БРИКС трябва да оспорят американския IT монопол

Страните от БРИКС трябва да подкрепят своите IT компании и отворят пазарите си една към друга, за да оспорят американския монопол в тази сфера, заяви руският министър на комуникациите и масовите медии на първата среща на министрите на комуникациите от БРИКС, публикува Поглед Инфо.

„Всички държави от БРИКС са заинтересовани от сътрудничеството в сферата на информацията и комуникационните технологии (ИКТ)“, заяви Николай Никифоров във вторник.

Всяка държава от БРИКС има предимства в определена сфера в ИКТ, „но днес информационните технологии са двигател на икономически растеж за всички страни от неформалния съюз, без изключение“, каза Никифоров. Един от ключовите проблеми е, че САЩ има монопол в сферата на ИКТ, добави министърът.

„На IT пазара и в интернет сферата има монопол на една държава, или на няколко държави и само на няколко компании. Тези фирми действат така, сякаш са част от държавната машина, а не независими пазарни актьори“, каза той.

Руският министър посочи, че светът става поляризиран, тъй като има страни, които монополизират и контролират ИКТ пазара и други държави, които са заинтересовани от алтернативна система.

„Ако има балансирана конкурентна атмосфера, няма да има проблеми свързани със сигурността“, каза министъра, като добави, че американските възможности за масово подслушване по целия свят са възможни, защото той е контролиран от няколко компании с връзки към американското правителство. „Това би било невъзможно, ако пазарните структури бяха различни“, заключи той.

Превод: Е. Рушев/RT.