Столтенберг: Русия и НАТО трябва да запазят отношения, основани на взаимно уважение

Русия и НАТО „трябва да запазят отношения, основани на прозрачност и взаимно уважение“. Това се казва в публикувания годишен отчет не генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за 2015 г., предаде ТАСС.

„Русия е най-големият ни съсед. Ние трябва да запазим с нея отношения, основани на взаимно уважение. Няма никакво противоречие между усилването на НАТО и развитието на отношенията с Русия. Само оставайки силни, ние можем да развиваме сътрудничеството си с Русия“, се казва в доклада.

Столтенберг посочва, че през 2015 г. НАТО е увеличила тройно силите си за реагиране – до 40 хил. души.

На предстоящата среща на върха във Варшава лидерите на алианса ще приемат решения за необходимото ниво на силите и за възможността за разполагане на подкрепления на границите, заяви той.

През 2015 г. страните в НАТО са престанали да съкращават военните си бюджети и са провели общо близо 300 учения, каза още Столтенберг.

„Алиансът ще запази прозрачността на военните си маневри, публикувайки разписанието им в интернет“, отбеляза генералният секретар на НАТО.

Действията на Русия през миналата година са способствали за решението на болшинството от страните в алианса за прекратяване на съкращенията на военния бюджет, каза още той.

НАТО изключва връщане към ситуацията от Студената война, когато край границите на алианса бяха разположени стотици хиляди военни.

През 2016 г. НАТО ще подкрепя укрепването на отбранителната способност на Украйна, Грузия и Молдова, заяви генералният секретар на алианса.

Към преговори за приема на Черна гора НАТО ще пристъпи към средата на февруари, посочи още той.

Страните от алианса разглеждат също и разполагането на самолети-радари AWACS в Турция, пише още в доклада на Столтенберг.