Стивън Коен: Нападат Тръмп заради желанието му да предотврати конфронтацията с Русия

В интервю за телевизия CNN американският историк и политолог Стивън Коен упрекна американските медии за това, че подхождат едностранно към изказванията на кандидата за президент Доналд Тръмп, както и за липсата на дебати. По думите на учения, Тръмп се стреми към сътрудничество с Русия и поставяне на край на Студената война, а американските медии безотговорно му поставят етикет на агент на Путин.

„Приближаваме се към ядрена конфронтация  с Русия по подобие на кубинската ракетна криза, както по линия на руските граници, така вероятно и в Сирия. В американските медии няма никаква дискусия, никакви дебати за това. И изведнъж се появява Тръмп, който казва, че иска да спре новата Студена война и да си сътрудничи с Русия в различни области. За мое изумление медиите днес са пълни с всякакви обвинения срещу него в духа на неомакартизма, твърдят, че Тръмп е руски агент, че е „манчжурски кандидат“, че искал да е клиент на Путин“, каза Коен в ефира на CNN.

„Изглежда, че Тръмп иска нова американска политика по отношение на Русия. Отчитайки вероятната опасност, считам, че американските граждани заслужават дебати то този въпрос, а не това, което в момента получават от медиите“, счита експертът.

„Да наричаш Тръмп „руски агент“ е безразсъдно и голяма част от тези обвинения идва от кампанията на Клинтън. Те наистина трябва да бъдат спрени“, обобщи Коен.