Сред радикалните ислямисти в Сирия настанаха междуособици

Сред радикалните ислямисти в Сирия настанаха междуособици заради руските удари от въздуха, съобщава телевизия „Звезда”. В битката за власт над териториите и финансиране бойците от „Ислямска държава” започнаха да унищожават терористи от „Ал Кайда”, пише „Дейли експрес”, цитира blitz.bg.

По време на военната операция в Сирия руските самолети разрушиха складове с оръжие и командни пунктове на бойците. Заради това конкуриращите се групировка започнаха да се взривяват взаимно.

Според британското издание бойците от „Ислямска държава” три пъти са слагали бомби в коли на свързания с „Ал Кайда” „Фронт ан-Нусра”. Групировките се опитват да се сдобият с контрол над територията заради недостига на финансиране. След бомбардировките бойците се опитват да попълнят редиците си, като вербуват деца.

Освен това въздушните нападения на Русия и коалицията са причина за масово дезертьорство на бойците и неподчинения на заповедите. Върху това влияят и „строгите правила и жестоките наказания” в тренировъчните лагери на джихадистите”, съобщава още „Дейли експрес”.

Според съобщенията на Министерството на отбраната на Русия в резултат на ударите на руската бойна авиация инфраструктурата на бойците до голяма степен е разрушена и по-конкретно значително са пострадали лагерите за подготовка на камикадзе. Целите се подбират според собствена информация, както и според информация на сирийското разузнаване. Сирийската страна официално потвърди, че Русия нанася удари по позициите на бойците, с чиито точни координати разполага армията на Башар Асад.