Сравненията на Путин с Хитлер са чудовищни двойни стандарти

По-рано президентът на Литва Даля Грибаускайте в интервю на немското списание Focus, сравни действията на руския президент Владимир Путин по отношение на украинската криза, с политиката на Адолф Хитлер и Йосиф Сталин, предаде РИА Новости.

По мнение на Грибаускайте, Путин „използва националната принадлежност в качество на предлог, за да установи контрол над държавата посредством военни средства“.

Главата на комитета на Държавната дума по делата на ОНД Леонид Слуцкий смята, че сравненията на Путин с Хитлер са „чудовищни двойни стандарти“.

„Днес Руската Федерация активно противостои на нацизма в Украйна. С всеки изминал ден в Украйна, все в по-голяма степен се разпростират политически сили, които изповядват идеологията на откровен нацизъм, по същия начин, както нацистите през Втората Световна война. Те унищожават хора само защото не са съгласни с режима на днешните власти в Украйна… но с Хитлер сравняват именно Путин?! Това са чудовищни двойни стандарти“, заяви Слуцкий.

По мнение на депутата, Грибаускайте е нарушила два основни важни принципа: 
«Първият – недопускане за приравняване на режима в Съветския Съюз към престъпленията на нацисткия режим. И ние знаем, че на Запад множество хора правят такъв опит – да приравнят нацизма към комунизма – споменавайки имената на Хитлер и Сталин», поясни той.
Вторият нарушен принцип според Слуцкий е сравняването на руския президент Путин с Хитлер. И това става докато Русия призовава света, да се противопостави на развиващия се нацистки режим в Украйна.