Сп. „Тайм“: Шпионският скандал между САЩ и Германия е сладка музика за ушите на Путин

„Сложно е да преговаряш с хора, които дори у дома си разговарят шепнешком, защото се боят, че американците ги подслушват“, така Владимир Путин отговори на въпрос как разговаря с европейските лидери, зададен му по време на маратонската му сесия по отворена линия през април.
„Чуйте, аз говоря сериозно, това не е шега“, продължи Путин, когато в залата се раздаде смях.
Американският журналист Саймън Шустър припомня този случай в статия в последния брой на сп. „Тайм“, като казва, че
Путин „сигурно още по-трудно би сдържал усмивката си, научавайки за последния шпионски скандал между САЩ и Германия, избухнал тази седмица“.
Вчера германските власти помолиха резидента на ЦРУ в американското посолство в Берлин да напусне страната, след като спецслужбите на федералната република откриха в редиците си двама американски шпиони наведнъж.
Твърди се, че те продавали тайни на американците от бюрата си в германското разузнаване – БНД, т.е. подвизавали се като двойни агенти.
Макар че информацията, подадена от двамата, бе окачествена от външния министър Томас де Мезиер като „смехотворна“,
на никого в германската столица не му беше до смях,
пише Шустер.
Докато Западът се оказа в най-сериозния си спор с Русия от времената на студената война, САЩ и Европа повече от всякога се нуждаят от единен фронт против Кремъл, подчертава той.
„Прокарването на новия цикъл от западни санкции срещу Русия изисква голям обмен на разузнавателни данни между САЩ и европейските им съюзници. Техните разузнавания трябва взаимно да си предоставят доказателства за руската намеса в събитията в Източна Украйна – доказателства, които често се получават чрез шпионаж.
Така че колкото и смехотворно да изглежда на властите в Берлин американският шпионаж в Германия, тяхната реакция прекъсва главния канал именно за такава конфиденциална връзка с Вашингтон.“
Подобни новини са сладка музика за ушите на Путин,
коментира изданието.
По време на целия конфликт със Запада заради Украйна Путин се стараеше да вбие клин между западните страни, да накара европейците да преосмислят трансатлантическите си връзки, пише той.
Решението да бъде експулсиран шефът на американските тайни служби в Германия представлява истинска разделителна пауза в отношенията между двете съюзнически държави. Това пише днес германският печат, изразявайки одобрение за действията на канцлера с оглед „арогантното поведение“ на САЩ, предаде Франс прес.
Основните германски всекидневници пишат на уводно място за случая с изгонения разузнавач,
след като тези дни бяха арестувани двама агенти на Вашингтон, развивали шпионска дейност в Германия.
„Това е цезура в историята на германско-американските отношения“, изтъква мюнхенският левоцентристки в. „Зюддойче цайтунг“ в статия за „безпрецедентния акт на протест срещу американската арогантност“.
Бившият канцлер „Герхард Шрьодер направи преди 12 години първата стъпка към независимост от големия ни съюзник със своето „не“ на войната в Ирак. Сега влизаме в следващата фаза“, разсъждава вестникът, но я преценява като доста „закъсняла“.
„До момента германците само посрещаха с обезсърчение и възмущение действията на американските разузнавателни служби. С експулсирането на шефа на тези агенти федералното правителство за пръв път подлага на натиск американците. Да се надяваме Обама и войските му вече да разберат, че не могат да си позволяват всичко в Германия“, заключава „Зюддойче цайтунг“.
Според бизнесизданието „Франкфуртер алгемайне цайтунг“
Германия и САЩ „са на прага на дипломатическа война“.
„Безспорно излишна загуба на сили – Берлин и Вашингтон бездруго са твърде ангажирани с конфликтите по света. Една свада между Германия и САЩ само ще зарадва враговете на Запада“, коментира всекидневникът.
Наред с останалия печат той подкрепя решението на канцлера: „Меркел не е пудел на Обама. Посланието ѝ до него е ясно и същевременно – необходимо“.
Най-четеният всекидневен вестник „Билд“ помества освен обширен материал голяма снимка на канцлера под заглавие „Шпионска афера: Меркел се намесва!“
Според изданието германско-американските връзки са стигнали „най-ниското си равнище“ заради „обиди“, „нападки“ и „неизпълнени обещания“ от страна на американците.
„Барак Обама трябва да поправи отношенията с най-близкия си западен съюзник. Докато още е време“,
приканва „Билд“.
Експулсирането е извънредна мярка, но все пак част от дипломатическия реквизит, забелязва берлинският левоцентристки „Тагесшпигел“.
„Всички признават, че това е част от играта“, посочва изданието.
„За момента САЩ би трябвало да отхвърлят мисълта за ответна реакция (като например да пуснат няколко информации за германския индустриален шпионаж в САЩ). Това ще е знак, че Белият дом е схванал колко силно е наранил германската душа“, изтъква „Тагесшпигел“.