Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Спътници трето поколение

Публикувано от:

Както казват военните, изпитанията преминават в щатен режим. С космическите апарати се поддържа устойчива телеметрична връзка. Бордовите системи работят нормално.

Вече два навигационни спътника трето поколение „Глонасс-К1“ летят в околоземна орбита. По принцип те отдавна са готови да започнат работа, но създателите им не бързат да ги активират. Спътниците от предишното поколение „Глонасс-М“ все още не са изработили своя ресурс и засега се справят нелошо със своите задължения, публикува Руски Дневник.
„В околоземна орбита имаме девет готови, но неактивирани апарата. В момента в групировката без ограничения работят 24 спътника, затова ще пускаме „Глонасс“-ите само при оперативна необходимост“, разказва генералният директор на компанията „Информационни спътникови системи „Академик Решетньов“ (ИСС) Николай Тестоедов.
Новият спътник има немалко предимства. Той тежи почти 1,5 пъти по-малко, отколкото предшественика му, предава по-голямо количество навигационни сигнали, не е толкова уязвим за смущения от типа „слънчев вятър“. Срокът на неговото активно функциониране е от седем до десет години. Това означава, че се намаляват разходите за неговото създаване и извеждане в орбита.

Още една особеност на „Глонасс-К1“ е неговата многофункционалност. Освен чисто навигационни задачи, той изпълнява задачи и за международната гражданска система КОСПАС-САРСАТ, която е създадена за търсене и спасяване на изпаднали в беда хора.

Появата на новия спътник стана възможно благодарение на сътрудничеството между Красноярската компания ИСС и ВТБ. Банката откри три кредитни линии на обща сума 5,8 милиарда рубли (почти 100 милиона долара в момента на подписването на споразумението – бел.ред.) Целевото предназначение на кредитите е финансиране на работите по производството на космическите апарати „Глонасс-К“.
„Подкрепата на сложни и наукоемки производства е едно от стратегическите направления в дейността на ВТБ“, коментира споразумението между финансовата институция и предприятието членът на управлението на банката Валерий Лукяненко.

В Красноярския завод вече всичко е готово за започването на серийното производство на спътниците „Глонас-К1“.

„Готови сме да произведем девет апарата от тази серия. Това ще позволи броят на спътниците в орбиталната групировка да не падне под 24 и по този начин ще осигури нуждите както на руските, така и на чуждестранните потребители в съответствие със закона за навигацията“.

Полетните изпитания ще дадат възможност спътникът да се доработи, а той и сега постоянно се усувършенства. Вече е наред и новият многофункционален „Глонасс-К2“ с още по-съвършенни и точни прибори.

В момента в състава на руската орбитална групировка има над 130 космически апарата с различно предназначение. Почти 2/3 от тях са разработени и произведени от ИСС. В предприятието се произвеждат апаратите за системата ГЛОНАСС, както и спътниците „Гонец“, „Експрес“, „Ямал“ и други. За 55 години специалистите на компанията са създали повече от 1200 апарата и са пуснали в експлоатация над 40 космически системи и комплекси.