Според бивш директор на ЦРУ Русия ще се опита да накара Тръмп да премахне противоракетния щит от Румъния и от Полша

Според бившия директор на ЦРУ Майкъл Морел руският президент Владимир Путин иска да се споразумее с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп зда блокира разполагането на елементите на ракетния щит на НАТО на територията на Румъния и Полша, предаде Romania-Insider, цитирани от ИА Фокус.
„Путин играе игра в дългосрочен план. Първото нещо, което той ще поиска ще бъде среща на високо равнище с Тръмп, при която ще се постигне споразумение – САЩ ще се съгласят да премахнат западните санкции срещу Русия заради Украйна и да не разполагат елементи на ПРУ в Румъния и в Полша в замяна на общи военни усилия срещу „Ислямска държава“ в Сирия“, заяви Морел. Той добави, че подобно споразумение ще има стратегически ползи за Путин, „който разчита, че вътрешнополитическите ползи за Тръмп – по-голямата част от населението на САЩ не се интересува от Украйна и противоракетната отбрана в Източна Европа, но се интересува от „Ислямска държава“, да засенчи стратегическите интереси на САЩ“, добави той.
Системата за противоракетна отбрана на НАТО бе разположена в Девеселу в Южна Румъния и бе задействана през май 2016 г. въпреки руските възражения. Подобна ракетна система ще бъде разположена и в Полша.