Спасеният пилот: Турция не е предупреждавала екипажа за нарушаване на границата на страната

Руският пилот, който бе спасен в Сирия след като самолет Су-24 бе свален от турски изтребители, разказа, че Турция по никакъв начин не е предупредила екипажа, че е нарушил границите на страната и за подготвяното нападение, съобщи РИА Новости.

„Нямаше никакво предупреждение – нито по радиостанцията, нито визуално. Въобще не бе установен никакъв контакт. Ние изпълнявахме боен полет в нормален режим. Трябва да се има предвид каква е скоростта на бомбардировача и каква на изтребителя F-16. Ако са искали да ни предупредят, биха могли да ни се покажат, да заемат позиция до нас. Нищо подобно не се случи. Ракетата се вряза в опашката на самолета ни внезапно. Ние дори не сме я видели, така че да направим противоракетна маневра“, каза той пред журналисти.

Във вторник руски фронтови бомбардировач претърпя катастрофа в Сирия. Руският президент Владимир Путин съобщи, че самолетът е бил свален с ракета „въздух-въздух“ от турски изтребител F-16 над сирийска територия и е паднал в Сирия на четири километра от границата с Турция. Генщабът на ВС на РФ заяви, че атакуваният Су-24 не е пресичал границата с Турция и това се потвърждава от данните на сирийската противовъздушна отбрана. Турция твърди, че руският самолет е навлязъл във въздушното пространство на страната.

Видео: http://ria.ru/tv_incidents/20151125/1328298982.html