Социолог: Две години след референдума Крим отново би подкрепил присъединяването към Русия

Мнението на жителите на Крим две години след референдума на практика не се е променило. За присъединяването на полуострова към Русия днес биха гласували 95 % от жителите, заяви пред журналисти в Симферопол социологът Евгений Копатко, предаде РИА Новости.

„95 % от гражданите биха повторили избора си отпреди две години. Това показват социологическите проучвания, проведени от различни компании“, каза Копатко.

Той обърна внимание на това, че жителите на републиката не очакват незабавно подобряване на стандарта на живот, а поставят срок от три до пет години за постигане на резултати. Социологът определя тези очаквания на кримчани като зрели, за разлика от тези на украинските граждани, подкрепили Майдана като средство за постигане на незабавно подобряване на живота.

Увереността в правилния избор на референдума отчасти е подкрепена и от действията на украинските власти по отношение на Крим и неговите жители, счита Копатко. Става дума за продоволствената, енергийна и транспортна блокада на полуострова. Според него това обединява кримчани в стремежа им да живеят в състава на Русия.