Снайперист простреля кмета на Харков

Кметът на град Харков Генадий Кернес е бил нападнат и прострелян в понеделник (28 април) към 12:00 ч. Нападателите са неизвестни, съобщи телевизия lifenews, позовавайки се на съобщението от пресслужбата на градския съвет на Харков.

Кернес е прострелян в гърба. В момента се намира в спешното отделение, където го оперират. Лекарите се борят за живота му.

Буквално преди минути стана известно, че снайперистът, който стрелял по Кернес, се е целил в сърцето му. Покушението срещу кмета на Харков е било извършено по време на тренировка по колоездене на Белгородска магистрала до Харков. Килърът решил да не повтаря с изстрелите, защото решил, че е уцелил сърцето на 54-годишния Кернес.
Това не е първото покушение на Генади Кернес. Преди месец, автомобилът му бил обстрелян от бойците на неонацистката групировка „Десен сектор”.

Напомняме, че Генадий Кернес заема поста на градоначалника на Харков от 2010 година. Той неведнъж открито се е изказвал срещу активистите от Евромайдана.

На 15 март кметът на Харков бе пристигнал на мястото на сблъсък  между бойците от неонацистката групировка „Десен сектор” и поддръжниците от отрядите на самоотбраната на града.
Към този момент вече е било съобщено за двама загинали и четирима ранени. Същите цифри били озвучени на Кернес от посрещача му, облечен в униформа. Тогава кметът е взел решение да отиде в превзетата сграда, където се намирали бойците от Майдана. При това, Кернес прекратил опитите на бойците от отрядите на самоотбраната на града да го придружат в сградата, кметът заявил, че ще влезе да преговаря сам.
В момента, в който приближил сградата, се чули изстрели. По щастлива случайност куршумите не достигали целта и благодарение на това той останал невредим.