Сирийски политолог: Русия е единствената, която пречи на плановете на САЩ в Сирия

От Сирия продължават да идват съобщения за загинали цивилни в резултат на авиационни удари на коалицията, водена от САЩ. Неотдавна агенция САНА съобщи за бомбардиране на сирийското село Гандура, при което са загинали 45 мирни жители, а 50 души са били ранени.

на 19 юли авиацията на коалицията е нанесла удари по село Тухан ан-Кубра, жертва на които станали 300 сирийци, отбелязва САНА.

На 4 август руското МВнР съобщи, че от началото на операцията на 19 юли в Манбидж самолети на САЩ и коалицията са нанесли над 90 авиоудара, при които са загинали стотици и са ранени хиляди жители.

Руският представител Евгений Загайнов на заседание на Съвета за Сигурност при ООН изрази „сериозно безпокойство” по повод разрушаване на училища, болници и други обекти от гражданската инфраструктура. Това също не стана новина в световните емисии.

Сирийският политолог Салим Али по радио Sputnik заяви, че международната общност едва ли ще обърне внимание на гибелта на мирните сирийци от ръцете на оглавяваната от САЩ коалиция.

„Международната общност никога не е реагирала на престъпленията, станали в резултат от войните на Запада начело със САЩ. Те забелязват и осъждат други действия – тези, които им пречат на плановете”, отбелязва Салим Али и добавя, че единствено Русия им пречи в Сирия за разрушаване на държавността в Близкия изток.

Цялостна и силна Сирия би била съюзник на Русия и не е изгодна на Запада, твърди Али. За него е по-интересен сценарият, ако страната стане подобна на Сомалия или Либия.