Сирийските „Соколи на пустинята“ отмъстиха за убития руски пилот

Бойците от отряда на сирийското опълчение „Соколи на пустинята“ изтласкаха екстремистите от групата на сирийските туркмени от стратегически позиции в северната част на Сирия, съобщи руският телевизионен канал „Звезда“, цитиран от „Руски дневник“.

Както разказват самите бойци, те атакували врага, облечени във фланелки с образа на пилота на руския Су-24 Олег Пешков, който бе свален в небето над Сирия на 24 ноември. Пилотът успя да катапултира, но бе разстрелян още във въздуха от терористи, докато се спускаше с парашута си.

Опълченците се сражаваха за населеното място Ар-Рабия и още няколко околни села, където имаше подразделение на туркоманите под командването на Султан Салим – именно тези бойци разстреляха Пешков, посочва „Звезда“.

„На гърдите ми е снимка на руския летец, който загина за нашата родина! Той е истински герой! Помним какво направиха те, как го разстреляха. Не можем да забравим, още по-малко да простим“, разказа един от бойците от сирийското опълчение.

За успехите им голяма заслуга има руската авиация, която унищожи склад с боеприпаси и ключови укрепления на терористите, принуждавайки ги да ибягат от другата страна на турската граница.

Сега т. нар. „северна врата на Сирия“, през която радикалните ислямисти спокойно прехвърляха бойна техника и жива сила, е почти напълно под контрола на сирийските правителствени войски, посочва „Звезда“.