Сечин: Реален пазар на петрол няма

Статия на шефа на „Роснефт“ във „Файненшъл таймс“

Световните цени на петрола може да се върнат към стойности в диапазона 90 – 110 долара за барел. Това отбелязва в своя статия за британския в. „Файненшъл таймс” главният изпълнителен директор на „Роснефт” Игор Сечин.

Според него такъв скок в цените е възможен в случай, че бъдат временно спрени редица производствени проекти в нефтодобива, като следствие от ниските цени в текущия период. Ако през 1985 г. при цена 20 – 30 долара за барел инвестициите в нови находища все още бяха изгодни, сега минималният праг е 60, дори 100 долара за барел, обяснява Сечин. За да са справедливи цените на петрола трябва да се намали тяхната прекалена зависимост от финансовите играчи, пише той. Освен това износителите трябва да се стремят поне 10 – 15 процента от продажбите да са във „физически вид”, а не във фючъри, както става сега. „Реалният нефтен пазар, на който цените са резултат от търсенето и предлагането, ще бъде в интерес както на производителите, така и на потребителите. Затова и едните, и другите трябва да работят за неговото създаване”, подчертава Сечин.

Шефът на „Роснефт” призова на международно равнище да се положат усилия, които да направят търговията по-прозрачна, а манипулацията с цените — невъзможна. За това компаниите ще трябва да споделят повече информация за състоянието на пазара: данни за производството на петрол, за неговото потребление, за движението на цените и за условията на сключваните договори. Всичко това ще ограничи възможността за „изкривяване” на цените. „Трябва също така да сме сигурни, че сред анализаторите в инвестиционните банки няма хора със скрити конфликти на интереси”, отбелязва Сечин. „Финансови балони, пазарни манипулации, прекалено регулиране, регионализиране на ценообразуването — всичко това така изкривява пазара на петрола, че неволно възниква въпросът: съществува ли въобще понятието „нефтен пазар”? На практика има подобие на пазар: купувачи, продавачи, цени. Но това не е пазар, а фарс”, пише Сечин в статията си.

През последните години петролният пазар от суровинен се превърна във финансов. На сегашното движение на цената на петрола оказват влияние редица фактори. Особена роля играе и терористичната групировка ИДИЛ, която продава петрол на черния пазар на дъмпингови цени. По някои оценки от продажбите на петрол терористите печелят на месец около 2 – 3 млн. долара. След като им бяха нанесени няколко чувствителни удара по нефтените находища, печалбите им се свиха до 1 млн. долара месечно. Именно този фактор доведе до лекото покачване на цената на черното злато на световните пазари./ в. Русия днес-Россия сегодня