Сергей Марков: след две години НАТО ще започне война за Крим

Сергей Марков, директор на Института за политически изследвания, член на Обществената палата на Русия:

-В сряда държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Москва трябва да спре потока на оръжие през граница, призова Путин публично да призове опълченците да оставят оръжието. Обама отново позвъни на Меркел и Оланд и се разбра с тях да обяви санкции в областта на енергетиката и „да се ограничи Москва от достъп до световните финансови пазари“. Путин каза във Виена, че преговори на международно ниво не означават разоръжаване на Изтока, защото едва ли въжделенията на американците ще бъдат изпълнени. Ще обявят ли новите санкции? Какво означава ограничаване на достъпа до финансовите пазари? Възможно ли е това?

– Мисля, че новите санкции ще станат факт. И колкото повече отстъпва Русия, толкова повече санкции ще има. Работата е в това, че ставаме свидетели на битката между 2 партии – партията на мира и партията на войната.
Партията на войната твърди, че тя може с помощта на войната да извърши държавен преврат в Русия, да свали ръководството, да издигне на власт марионетно правителство и окончателно да постави Русия на колене. Те твърдят, че руската власт се страхува от санкциите и по тази причина санкции трябва да има, защото това бил единственият начин да се справят с Русия. Нещо повече, мисля, че санкциите в недалечно бъдеще ще ударят и средната класа, защото целта е да се настрои средната класа срещу ръководството на страната.
Вашингтон извърши такъв огромен брой престъпления в Украйна, че е повече от очевидно, че зад това се крие някаква глобална цел. Очевидно е, че тази цел е държавен преврат в Русия, от майдановски тип. Русия маневрира, опитва се да излезе от този формат.
Никакъв мир не им трябва на американците и европейците, никакво равенство между руската и украинската общности в Украйна не им трябва, трябва им насилствена дерусификация на Украйна, властта трябва да бъде от екстремисти, терористи и точно те трябва да проведат насилствената дерусификация и да се превърнат в инструмент за борбата срещу руското ръководство.

Предполагам, че този план включва в себе си следното: ще бъде проведена насилствена дерусификация по пътя на жестока пропаганда, както това се извършва сега в по-голямата част от територията на Украйна. На Украйна ще й бъде внушена ненавист към Русия и към всичко руско, чрез терор ще бъдат смазани всички сили, които са против това, както се направи в Харков и в Одеса.

После ще дойде НАТО-вската армия, след две години ще има война с Русия за Крим. От бойците на „Десен сектор“ след две години ще бъдат подготвени масови диверсанти, терористи, които едновременно с войната за Крим ще започнат терористични актове в Русия.

– Вчера Търговската палата на САЩ и Националната асоциация на производителите, които са спонсори на Обама на изборите, заявиха, че потенциалните санкции срещу руската енергетика, отбрана и финансовия сектор могат да навредят на американските предприятия и да доведат до съкращаването на работни места. Това сериозен протест ли е? Това ще вразуми ли Обама?

– Обама няма да чуе никого. Там, където има големи геополитически интереси, там интересите на конкретните бизнесмени ще бъдат подчинени на общото решение.
В Русия болшинството хора не искат война между Русия и Запада. Но това е илюзия – ние вече сме в значително по-тежко положение от времето на студената война. Това е хибридна война, води я партията на войната във Вашингтон. Докато тази партия контролира външната политика на САЩ, в Украйна няма да има мир, няма да има компромис.

– Кой ръководи президента на САЩ, щом дори американският бизнес е срещу тези санкции? Или това са лични грешки на Обама?

– Партията на войната го ръководи. В нея има различен бизнес. Военно-промишленият бизнес не е против войната. Не възразяват и тези компании, на които е обещано, че след като се смаже Русия, тя ще бъде поставена на колене, а „Газпром“ и „Роснефт“ ще станат тяхна собственост.

– Не са ли това санкции лично срещу Путин? Защо Обама толкова мрази руския президент?

– За никаква омраза не става дума. Вероятно само ревнува малко. Но не това е главното. Путин го разглеждат като един от тези, които не са съгласни с всесилието на Вашингтон.

Източник: worldtodaybg.com