Сергей Лавров ще проведе преговори с френския си колега в Москва

Руският външен министър Сергей Лавров ще проведе във вторник в Москва преговори с френския си колега Жан-Ив льо Дриан. Работното посещение на френския министър в Русия цели развитие на договореностите за активизацията на двустранното сътрудничество, постигнати във Версай на 29 май между президентите на двете страни Владимир Путин и Еманюел Макрон, предаде ТАСС, цитиран от ИА Фокус.
„По време на преговорите Лавров и Льо Дриан подробно ще разглеждат настоящите въпроси пред руско-френските отношения“, пише в официално заявление на руското МВнР. „Ще се обсъдят съвместните действия по налагането на взаимодействието на антитерористична основа, ще се състои обмен на мнения относно разрешаването на най-актуалните международни проблеми, включително ситуацията в Украйна, в Сирия, в Либия, в Сахаро-Сахелския регион и на Близкия изток. Министрите ще „си сверят часовниците“ относно дневния ред в Съвета за сигурност на ООН, в който Франция и Русия си сътрудничат тясно като постоянни членове“, пише още там.
„Франция е един от водещите партньори на Русия в Европа и по света. Между двете държави има разнопланово сътрудничество в сферата на политиката, икономиката, културата и хуманитарния обмен. Участието на Париж в инициираните от ЕС рестриктивни антируски мерки, без съмнение оказва негативно влияние върху динамиката на двустранните връзки, но не измени техния традиционно приятелски характер. Заедно с това има и общо разбиране за необходимостта за по-пълно задействане на наличния потенциал за развитие на руско-френското взаимодействие по на-широкия спектър направления“.