Лавров представи книга в София

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров представи днес в НДК книгата си „Между миналото и бъдещето. Руската дипломация в променящия се свят“.

Книгата е издадена от Форум „България-Русия“ по повод на 135-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

Нашата страна в своята външна политика последователно се ръководи от това, че решението на глобалните и регионалните проблеми трябва да става не чрез конфронтация, а чрез сътрудничество и търсенето на компромиси„, каза Лавров пред гостите на премиерата на изданието у нас.

Той се позова на православния славянски девиз, приложим според него винаги към всяка ситуация – „Бог не е в силата, а в правдата“.

Сергей Лавров отбеляза, че погледите на младите хора, които среща днес тук, му казват, че дружбата между България и Русия ще просъществува.

Вицепрезидентът на България Маргарита Попова приветства издаването на книгата в България.
В нея вие ще прочетете много за живота на тези преди нас, за нашия скъп живот, който обичаме, в който сме се обрекли на децата си, и много от вас ще прозрат бъдещето„, каза тя.

Успех на изданието и на неговия автор пожела министърът на външните работи Кристиан Вигенин.
Уверен съм, че то ще има сериозен принос в по-мъдрия прочит на случващото се днес в света„, отбеляза Вигенин.

Председателят на Форум „България-Русия“ Светлана Шаренкова посочи, че книгата съдържа статии и изказвания на министър Лавров, които по думите й осветяват убедително новото място на Русия в световния ред.

На представянето днес присъстваха още вицепремиерът Даниела Бобева, Георги Първанов /президент на България в периода 2002-2012 г./, посланикът на Русия у нас Юрий Исаков и други гости.