Сергей Лавров изнесе реч в Германия

Вчерашното посещение в Берлин на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров премина по съкратена програмата, пише „Коммерсант“, цитирани от ИА Фокус.

Лавров така и не се срещна със своя германски колега Зигмар Габриел, който заради болест в последния момент отмени преговорите. Във връзка с това за Лавров основното събитие стана речта му пред германските политици и експерти.
Руският министър започна своята реч с опровержение на тезата за отговорността на Москва за „настоящото напрежение в Европа и целия свят“. Той напомни за решаващата роля на Москва в обединението на Германия, за доброволното изтегляне на руските войски от Източна и Централна Европа в началото на 90-те години на миналия век, както и за „неизменната готовност за сближаване с ЕС“. Тезата за това, че Русия иска диалог с блока, но не вярва, че той иска равноправно сътрудничество стана основният лайтмотив на цялата европейска обиколка на Лавров (за няколко дни министърът посети Виена, Брюксел и Берлин).
Освен това пред германската публика министърът засегна темата за Украйна, въпроса за руската намеса в американските президентски избори през 2016 г., както и санкционната война.