Седем руски производителя на оръжие влязоха в топ 100 на най-добрите в света

Седем руски военни предприятия влязоха в световния рейтинг на най-големите световни компании за производство на оръжие, съставен от американското списание Defense News, съобщи РИА Новости.

В ежегодния рейтинг на изданието на стоте най-добри световни компании-производителки на оръжие и военна техника тази година влязоха „Алмаз-Антей“, „Уралвагонзавод“, „Вертолетите на Русия“, Обединената авиостроителна корпорация, Обединената двигателостроителна корпорация, корпорацията „Тактическо ракетно въоръжение“, както и концернът „РТИ Системи“.

Някои от тях са подобрили показателите си в сравнение с миналата година, а други са включени в класацията за първи път. Руският разработчик и производител на системи за ПВО и ПРО – концернът „Алмаз-Антей“ е на 11-то място в топ 100 на най-добрите компании за производство на оръжие.

Почти веднага след нея, на 14-то място, дебютира „Обединената авиостроителна корпорация“.

Руският холдинг за производство на вертолети „Вертолетите на Русия“ е на 23-то място в списъка.

На 26-то място се класира „Обединената двигателостроителна корпорация“, произвеждаща двигатели за военната и гражданската авиация и космическите програми.

Компанията се е изкачила с 8 места нагоре в сравнение с миналата година.

На 31-во място се нарежда руската корпорация „Тактическо ракетно въоръжение“, която тази година за първи път влиза в топ 100 на класацията на Defense News.

В средата на списъка, на 52-ра позиция, се намира научно-производствената корпорация „Уралвагонзавод“.

Изкачил се с 9 места нагоре от последната година, на 69-то място се класира концернът „РТИ Стистеми“.

Трите първи места в топ 100 са отредени на американските компании Lockheed Martin и Boeing и британската BAE Systems.