Севастопол става патриотична столица на Русия

Разположеният на полуостров Крим град Севастопол да стане патриотическа столица на Русия предлагат местни парламентаристи. Идеята е на бившия и.д. губернатор на града Алексей Чалий, който мотивира предложението си с героическото минало на региона, предаде Утро.ру.

„Руският град с федерално значение Севастопол неведнъж се е оказвал в авангарда на историята на старата. От тези места апостол Андрей е започнал своя проповеднически път от Черно море към земите на бъдещата Рус“, припомня Чалий в статия, публикувана във в. „Росийская газета“. „Именно тук – в Херсон свещените братя Кирил и Методий пристъпват към създаването на славянската азбука глаголица. Тук княз Владимир приема православната вяра, след което държавата става християнска“, изброява мотивите си бившият губернатор. По думите му обаче Севастопол е известен не само с религиозното си влияние, но градът много пъти е „заставал и в защита на страната и на цяла Европа от врага“. „Кримската война и Великата отечествена война са все примери за безкрайното мъжество на севостополци“, посочва Чалий. Той е категоричен, че такъв град с историческо значение може да стане не само нагледен пример за възпитание на младото поколение, но и като цяло да послужи като идея аз обединение на нацията. „Иначе казано, Севастопол може да стане трета столица на Русия. Москва е административната и делова, Петербург е културната, а Севастопол – патриотическата“, смята ексръководителят на региона. За целта Чалий предлага да бъде подобрена инфраструктурата на града – да се постоят нови пътища, детски градини, училища, болници, да се развие плажния и военно-историческия туризъм.

В тази връзка пресата припомня думите на украинския президент Петро Порошенко, който преди дни най-накрая публично призна, че Крим и Севастопол ще останат руски. Пред депутатите от Върховната рада държавният глава заяви, че „те не могат да бъдат върнати със сила, а да се разчита, че Москва сама ще се откаже от тях, няма смисъл“.

Източник: монитор.бг