Светла памет на героите!

Светла памет на героите!

Публикувано от:

На 65 км.  от Москва на  Киевското шосе, в посока  Калуга, е поставен   паметник на български войник. Надписът върху него гласи: “Син на българския народ,  сержант от Съветската Армия Огнян Найдов-Железов 1921-1941”. Надписът на стената зад него гласи: «Кто погиб за свободу не умирает.  Христо Ботев» 1941—1945

Огнян Григориевич Найдов-Железов е българин,  сержант от Съветската Армия, герой от Великата Отечествена война. Паметникът е издигнат на мястото на неговата гибел. В Наро-Фоминск има улица наречена в чест на воина-герой Найдов-Железов.

Братята близнаци – Огнян и Кремен Найдови-Железови  са родени през 1921г. в гр. Кнежа  в семейството на революционера Георги Михайлов – съратник на Георги Димитров.

Когато братята  са на 2 години, техните родители,  с четири малолетни деца,  за революционна дейност са изгонени от България. 10 години се скитат по Европа и през 1931 година се установяват в Съветския Съюз.

След завършване на московско училище, Огнян постъпва в МГТУ „Бауман”, а Кремен в Московския Авиационен Институт. Красноармейци от 1939г. Били са зачислени в сапьорски батальон на 1-ва московска мотострелкова дивизия. В заявлението си братята пишат: “… ние сме  родени в семейство на български революционери.  От първите дни на съзнателния ни живот ние бяхме възпитани в духа на пролетарския интернационализъм. И ние искаме да бъдем заедно с всички съветски патриоти, да защитаваме   Съветския Съюз ..!” Братята са на фронта от 23 юни 1941 г. – на Нарската отбранителна линия. В тези сурови есен и зима на  41-ва година, по посока Наро-Фоминск, със  силите на 33-та армия на Западния фронт, под командването на генерал-лейтенант  Михаил Григориевич Ефремов, са се водили тежки отбранителни боеве. Врагът се втурвал към Москва. 66 дни и нощи не стихвали  ожесточените боеве. Врагът не успял.

Огнян е бил сержант- заместник командир на технически взвод на  отделен сапьорски батальон на дивизия. Той е получил  бойна задача – да премине на линията на 68-и километър на Киевското шосе и тайно да постави там  противотанкови мини, за да блокират пътя на  фашистките танкове. Местността е била открита, добра за  наблюдение, през нощта нацистите пуснали осветителни ракети, извършвали минометен огън по района.

Огнян Георгиевич пристъпил с взвода си към поставяне на мините.  По време на работата, шосето е било  осветено от ракета. Войниците  залегнали, но на  обления от светлината път се посипали   мини. Огнян Найдов-Железов  е бил смъртно ранен и  починал от раните си в болница на 21 октомври.

Кремен  Найдов-Железов е бил тежко ранен в битката на 27 октомври същата година. В болницата се наложило да му ампутират крака. След края на войната, Кремен  Георгиевич  е работил в СИВ, в посолството на България в СССР. Той е удостоен със званието Почетен гражданин на град Наро-Фоминск. Кремен Георгиевич винаги се отличавал  с принципност,  деловитост, скромност, чувствителност към хора. На 17 Февруари, 1983 г. Кремен Георгиевич Найдов-Железов умира.

Синът му –  Огнян Кременович Найдов-Железов днес е широко известен  като Президент на клуба  Дзикисинкай, носител на 6 Дана айкидо айкикай, сидоин. Сега той живее в Новосибирск. От Руския съюз на бойните изкуства е удостоен със званието “Заслужен наставник”.

https://vk.com/wall-119549889_1557