Среща на Светейшия Патриарх Кирил с делегация на Българската Православна Църква

На 6 декември 2017 г. в Патриаршеската и Синодална резиденция в Даниловския манастир се е състояла среща на Негово светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с  делегация на Българската православна църква.

Данилов ставропигиальный мужской монастырь

В състава на пристигналата в Москва делегация за отпразнуване на 100 годишнината от възстановяването на Патриаршията в Руската църква са били Ловчанският Митрополит Гавриил, Митрополит Антоний от Западна и Централна Европа, Русенският Митрополит Наум , Старозагорският Митрополит Киприян , Мелнишкият Епископ Герасим, Протоиерей Цветан Иванов, свещеник Димитри Димитров, Свещеник Венцислав Павлов, Дякон Недялко Димитров; те са придружавани от представителя на Българския Патриарх при Патриарха на Москва и на цяла Русия – Архимандрит Феоктист (Димитров)….

„Бих искал да благодаря на Негово Светейшество Патриарх Неофит за изпращане на такава делегация. За нас е голяма радост да бъдем заедно с вас, братя, по време на честването на 100-годишнината от толкова важно историческо събитие, като възстановяването на Патриаршията в Руската Православна Църква – заявил Предстоятелят, приветствайки гостите. – …. “

Светейшият Патриарх Кирил споменал още една значителна дата – 140-годишнината от освобождението на България, която ще се отбележи през 2018 г.  и е помолил да се предаде на Негово Светейшество Патриарх Неофит благодарност за поканата да посети Българската Църква. „Ако Господ ми даде сила и здраве, възнамерявам да посетя благословената българска земя“, казал Негово Светейшество.

Източник:

http://www.patriarchia.ru/db/text/5080109.html