СБЖ се обяви в защита на арестуваните журналисти в Турция

УС на СБЖ се обяви за освобождаването на двамата турски журналисти, публикували разследване, изобличаващо специалните служби в Турция (МИТ) в прехвърлянето на оръжие за сирийските бунтовници.

„УС на Съюза на българските журналисти изразява дълбоко възмущение от арестуването на Джан Дюндар, главен редактор на авторитетния опозиционен вестник „Джумхуриет” и Ердем Гюл, журналист от същия вестник“, се казва в позиция на съюза. Това е поредно нарушаване на свободата на словото в Република Турция, на което все по-често ставаме свидетели през последните години. Азбучна истина е, че свободния печат е в основата на всички свободи. Журналистите работят в името на истината и в интерес на обществото, те са коректив на властта и горко на тези, които не го разбират. Протестираме против налагането на цензура и посегателствата срещу журналисти, които изпълняват своята мисия да информират обществеността. Свободата на словото не може да бъде арестувана.

Свободата на словото е измерител на степента на свободата на всяко общество. Като изразяваме своята солидарност с нашите турски колеги, настояваме за тяхното незабавно освобождаване!“, се казва в писмото, разпространено в понеделник, публикува bgnes.com.