САЩ ще извършат наблюдателен полет над Русия

Инспектори от САЩ ще извършат наблюдателен полет над Русия с американски самолет за наблюдение в рамките на договора за Открито небе, заяви ръководителят на националния Център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков, предаде РИА Новости.

„В периода от 4 до 9 април в рамките на реализацията на международния договор за Открито небе мисията на САЩ ще изпълни наблюдателен полет над територията на Руската федерация на американския самолет за наблюдение ОС-135Б“, заяви Рижков.

По думите му в хода на изпълнение на полета по съгласувания маршрут руските специалисти на борда на самолета за наблюдение ще контролират строгото спазване на параметрите на полета и използването на предвидената от договора апаратура за наблюдение.

„Самолетът за наблюдение ОС-135Б се отнася към класа самолети, които не са предназначени за използване на оръжие. Самолетът и установената на него апаратура за наблюдение са преминали международна сертификация, в която са участвали и руски специалисти, което изключва използването на технически средства, непредвидени в договора“, добави Рижков.