САЩ удари с 59 ракети сирийската армия край Хомс

САЩ удари с 59 ракети сирийската армия край Хомс

Публикувано от:

Американски ракети удариха военновъздушна база на правителствените сили край град Хомс в Сирия. Нападението е в отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие, приписвана на режима на Башар Асад.

„Тази вечер наредих военен удар по авиобаза в Сирия, откъдето беше проведена химическа атака. От жизнен интерес за Съединените щати е да предотвратим и възпрем разпространението и използването на смъртоносни химически оръжия. Не може да има никакъв спор, че Сирия използва забранени химически оръжия, че наруши ангажиментите си към Конвенцията за химически оръжия и пренебрегна решенията на Съвета за сигурност на ООН”, заяви президентът на САЩ, цитиран от НТ.

САЩ са изстреляли “десетки” ракети “Томахоук” по сирийска военновъздушна база. Ударът е нанесен с 59 ракети, уточни служителят в Белия дом, като посочи, че САЩ са нанесли удар по въздушната база Шейрат, която е “асоциирана в програмата” на Сирия за химически оръжия и “директно е свързана” с “ужасяващите” събития от вторник.

Пентагонът заяви, че Русия е била уведомена предварително за атаката.  Русия предупреди, че отговорност за евентуални удари ще се носи от техните инициатори.

Ако има военни действия, цялата отговорност ще легне на раменете на тези, които са инициирали такова трагично и съмнително предприятие”, заяви руският посланик Владимир Сафронков след заседанието при закрити врата на Съвета за сигурност на ООН.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова всички цивилизовани нации да се обединят, за да спрат кръвопролитието в Сирия. „Призовавам всички цивилизовани нации да се присъединят към нас в стремежа да се приключи с клането и кръвопролитието в Сирия”, заяви американският лидер пред журналисти в резиденцията „Мар а Лаго” в щата Флорида.

Доналд Тръмп ще направи обръщение към американците във връзка с ударите по Сирия “скоро”, съобщи CNN като се позова на източници в Белия дом.