САЩ се опасяват, че съюзът между Русия и Германия ще ги надмине по сила

Председателят на американската частна аналитично-разузнавателна компания Stratfor, която сътрудници с ЦРУ, Джордж Фридман излезе с доклада „Европа: конфликтът предначертан?”, в който отбелязва, че целта на американските власти е да надминат геополитически Русия и да я унижат, пише Russia Insider.

При това главата на Stratfor смята, че Вашингтон в продължение на векове прави всичко възможно, за да бъде избегнат съюзът между Русия и Германия. В аналитичната статия се твърди, че именно поради това Белият дом толкова много се стреми да разпространи влиянието си в Украйна и в други граничещи с Русия държави, създавайки по този начин около нея „санитарен кордон”, препятстващ за сближаването й с Европа.

„Германия фактически е основният опонент на Русия в Европа по въпросите за украинската криза, поне до тогава, докато канцлер е Ангела Меркел. Като цяло, американците, разбира се, много са загрижени за стратегическите перспективи на съюза между Германия и Русия. Защото финансовите капитали на Германия, нейните технологични запаси (наука и промишленост), могат да се обединят с човешките и природните ресурси на Руската Федерация. Тогава ще бъде една „държава” по-мощна дори от САЩ”, каза в ефира на радио Sputnik директорът на Нучно-изследователския институт за политическа социология Вячеслав Смирнов.

Също така, в доклада си Фридман пише, че САЩ могат да стигнат дори до доставки на оръжие в Украйна. При това Вашингтон действа извън контекста на НАТО, та нали всеки от членовете на алианса може да наложи вето върху това решение.

Откровенията на Фридман обясняват, защо американските политици постоянно се опитват да настроят Германия срещу Русия и в украинския въпрос, смята депутатът от Европарламента австриецът Евалд Щадлер. В интервю на ирански телевизионен канал Press TV той заяви, че САЩ се опитват да убедят немските политици да действат в интересите на Америка и да се конфронтират с Русия.

„САЩ може да имат много проблеми, ако Германия с нейните напреднали технологии, икономически и финансови ресурси тясно сътрудничи с Русия, която пък разполага с огромни запаси от природни ресурси. Фридман даде да се разбере категорично, че външната политика на САЩ е насочена към подриване на сътрудничеството между Русия и Германия. Също така, това обяснява и това, защо американските политици постоянно се опитват да настроят Германия срещу Русия в украинския въпрос”, разказа още евродепутатът Щадлер.

Освен това, той отбеляза, че политиката на Меркел не съответства на интересите на гражданите на Германия.

„Ангела Меркел води политиката на тесните връзки със САЩ. Смятам, че тази политика отговаря на интересите на Вашингтон и е в разрез с интересите на немците. Немските избиратели вече трябва да разберат, че са използвани заради интересите на САЩ и конфронтацията с Русия”, разказа евродепутатът.

Щадлер също така заяви, че екс канцлерът на Германия Герхард Шрьодер се е опитал да направи ФРГ по-независима от САЩ и да води по-тясна политика с Руската Федерация, което доведе до край на неговата кариера. Евродепутатът подчерта, че краят на кариерата на Шрьодер може да е свързан и с това, че „САЩ оказват голямо влияние върху немските медии”./ РИА Новости