САЩ се интересуват от руски пристанища за снабдяване на 7-ми американски флот

САЩ се интересуват от руски тихоокеански пристанища за материално-техническото осигуряване на кораби от 7-ми американски флот.

Това стана ясно от съобщение на американския правителствен сайт FedBizOpps.gov, който обявя, че търси компании, които са готови да предоставят такова осигуряване. Става дума за военни и търговски пристанища в Япония, Южна Корея, Тайван и тихоокеанското крайбрежие на Русия. Конкурсът е обявен от командването по снабдяването на ВМС на САЩ. Става дума за това „в установени срокове да се предоставят качествени стоки и услуги на влизащите в пристанищата кораби“, а също за „постоянен контрол на разходите и резултатите от дейността“.

Руското законодателство позволява на чужди военни кораби да влизат в руските пристанища само след предварително разрешение на правителството на Русия, отбеляза военният експерт Алексей Леонков. „Това може да стане, ако примерно Русия се съгласи да предостави склад с материално-техническо осигуряване. Без съгласието на Русия тази инициатива на Щатите може да се възприеме като груба навеса в суверенитета и ще има всички произтичащи оттук последствия“, поясни той.

Източник: БГНЕС