САЩ са против мултивалутния свят

Вицепремиерът на РФ Аркадий Дворкович изрази подкрепата си за необходимостта от преход към мултивалутност на МВФ и другите международни институции, например Световната банка. САЩ се открояват като единствен противник на този преход, пише Livenews.bg

На Световния икономически форум за Източна Азия в Джакарта Дворкович заяви: „Ние живеем в странен свят, в който реалната мощ на страните се промени, но институциите си остават предишните. Днес институциите, създадени преди 50 години, преди 20 години за защита конкурентоспособността на една единствена държава, фактически действат в ущърб на световната икономика: американските закони вредят на европейските и азиатските банки“. Във форума участват над 700 представители от 40 страни по света.

Според думите му, трябва визия за бъдещето и да се изпълняват поетите ангажименти, тогава валутата се търси и се уважава. Добър пример в това отношение са Китай и Русия.

Китай предприема мерки за по-широко използване на неговата валута в международната търговия. През 2014 г. Народната банка на Китай се договори за валутни сделки с Русия и Казахстан, и дори със Швейцария, а през 2013 г. аналогична договорка бе постигната с Европейската централна банка. Освен това, Китай за първи път разреши на компаниите да осъществяват клиринг на сделките в юани в Лондон и Франфурт.

„На Китай му бяха необходими най-малко 20 години, за да се озове в сегашната ситуация“- подчерта Дворкович.

Делът на световните валутни резерви в долари вече се съкрати от 72% през 2001 г. до по-малко от 61%. И тази тенденция само се усилва след световната финансова криза, която започна от САЩ и след която много развиващи се страни, включително и Русия, започнаха по-често да предлагат на бизнеса да работи в неговите си национални валути.

„Кризата ни накара да се преосмисли идеята за доларовия свят, в който живеем. Неприятният завой в отношенията между Русия и Запада, свързан със санкциите, може да ускори движението по посока на мултивалутния свят, прогнозират от U.S. Trust, подразделение на Bank of America за управление на капитали. – То може да отнеме 25 години, но и тогава доларът ще има най-изгоднта позиция, дори в условията на нарастваща роля на другите световни валути“.