В САЩ публикуваха видео на прелитането на руски Су-24 над американския „Доналд Кук“

Военноморските сили на САЩ публикуваха ново видео, в което се вижда как руски изтребители  Су-24 и хеликоптер  Ка-27 прелитат многократно само на няколко метра от американския ескадрен миноносец „Доналд Кук“ в Балтийско море, предаде РИА Новости.

На записа се вижда как буквално вертолетът виси над кораба.

На 11 и 12 април Пентагонът съобщи, че руски машини са минали 11 пъти в непосредствена близост до плавателния съд на САЩ.

Американското военно ведомство още тогава заяви, че подобни маневри са непрофесионални и много опасни. Според Пентагона руските самолети са се приближили до кораба на разстояние по-малко от 10 метра. В американското отбранително ведомство нарекоха инцидента в Балтийско море „имитация на атака“.

От министерството на отбраната на Русия контрираха, че до опасна ситуация въобще не се е стигнало и подчертаха, че руските пилоти са спазвали всички приети международни изисквания за сигурност, а „Доналд Кук“ се е намирал само на 70 км от руска военноморска база, където е нормално да бъдат извършвани полети от самолети на Москва.

По-късно руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери подчерта, че разясненията на МО на РФ са изчерпателни, припомня РИА Новости.