САЩ признават, че са финансирали организация, участвала в публикуването на „Панамските документи“

Правителството на САЩ не е участвало в организирането на изтичането на „Панамските документи“, увери говорителят на Държавния департамент Марк Тонер.

„Отхвърлям твърдението, че ние (американските власти) по какъвто и начин сме участвали във фактическото изтичане на тези документи“, заяви говорителят на Държавния департамент.

Международен консорциум на разследващите журналисти със седалище Вашингтон, публикува на 3 април извадки от 11.3 млн. документи с данни за офшорни сметки на редица действащи и бивши световни лидери. Т. нар. „Панамски документи“ са резултат от изтичане на информация от панамската юридическа компания „Мосак Фонсека“, която оказва юридическа помощ за регистрацията на офшорни компании.

Руският президент Владимир Путин отрече обвиненията в корупция, които бяха отправени по негов адрес след оповестяване на данни за офшорни фирми на негови приближени. Той хвърли вината за кампанията срещу него върху САЩ: „Зад всичко това стоят определени политици и официални агенции на самите Съединени щати“, заяви Путин.

Тонер обаче призна твърденията на „Уикилийкс“, че Агенцията за международно развитие (USAID), която е част от структурата на Държавния департамент, действително финансира дейността на една от неправителствените организации, участвали в публикуването на „Панамските документи“. Въпреки това Тонер категорично отрече, че администрацията на САЩ е била информирана за съдържанието на документите, или е участвала в подбора и редактирането им.