САЩ обвиниха Китай в ”небезопасно” прехващане на самолет-разузнавач

Военни от САЩ обвиниха Китай в „небезопасно“ прехващане на разузнавателен самолет, съобщи телевизия  „Си Ен Ен“, позовавайки на неназовани източници в Пентагона, предаде РИА Новости.

По техни данни самолетът-разузнавач RC-135 на ВВС на САЩ е бил прехванат от китайски изтребител J-10 в международно въздушно пространство над Източнокитайско море.

Американските военни смятат, че маневрите на китайските пилоти са били опасни, уточняват от „Си Ен Ен“.

Аналогичен инцидент се случи и над Южнокитайско море на 17 май, когато два китайски изтребителя прехванаха американски самолет-разузнавач над международни води. Властите на Китай поискаха от Вашингтон незабавно да прекратят разузнавателните си полети в региона.

Китай и редица страни в региона – Япония, Виетнам и Филипините – имат разногласия за морските граници в Южнокитайско и Източнокитайско море.

В края на ноември 2013 г. Китай обяви, че създава зона за ПВО в района на спорните острови. Пекин поиска от самолетите, които прелитат през този район да докладват маршрута и радиочестотите си. САЩ, Япония, Южна Корея, Австралия и други страни реагираха негативно на това решение.