САЩ напускат ТТП, експерти виждат нови перспективи за Русия и Евразийския съюз

Изходът на САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП) създава възможности за Русия и Евразийския съюз. Това смята директорът на центъра за интеграционни изследвания към Евразийската банка за развитие Евгений Винокуров, цитиран от РИА „Новости“

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за излизането на САЩ от споразумението за ТТП.Според Винокуров ТТП можеше да стане най-голямата зона за свободна търговия в света – 12 страни, население от 1 млрд. и 40% от световния БВП. „То би увеличило БВП на страните в него с 1,1%, а обемът на търговията – с 11% в дългосрочен план“, смята експертът.

В същото време той е убеден, че като цяло споразумението би било изгодно за САЩ, но основният печеливш е щял да бъде бизнесът с високите технологии.

„Изходът на САЩ от ТТП създава възможности за Русия и Евразийския съюз (ЕАС). Сегашната външнотърговска стратегия на ЕАС предполага сключване на споразумения за редица зони за свободна търговия с допълнителни компоненти (най-вече регулиране на инвестиционния режим). Тази стратегия е правилна и отговаря на текущите предизвикателства. Сега разработването и сключването на такива споразумения в Азиатско-тихоокеанския регион ще бъде по-лесно“, подчертава Винокуров.