САЩ и Русия работят по обща станция до Луната

Космическите агенции НАСА и „Роскосмос” са договорили и работят по единни стандарти за създаването на космическа станция в орбитата до Луната.

Станцията ще се казва „Портал към Дълбокия космос” (Deep Space Gateway) и първите модули трябва да се произведени между 2024 и 2026 година, пишат БГНЕС и vesti.bg.

Това стана по време на Международния конгрес на астронавтиката в Австралия. Международният проект за станция на или около Луната започна да се обсъжда още през 2012 година. Сегашният конкретен проект е воден от НАСА.

„Съгласихме се да се присъединим към проекта за изграждане на нова международна станция „Портал към дълбокия космос” в орбитата на Луната”, ръководителят на „Роскосмос” Игор Коморов.

Сега започват конкретните обсъждания на техническите стандарти на бъдещите кораби и различни модули, които ще бъдат свързани в рамките на станцията.

Сега започват конкретните обсъждания на техническите стандарти на бъдещите кораби и различни модули, които ще бъдат свързани в рамките на станцията.

Американската и руската агенции подписаха декларация за създаването на седем стандарта по време на конгреса в Австралия.

В разработките обаче са намесени поне пет други космически агенции, като целта е да няма проблеми при бъдещото сътрудничество.

Технологиите, които ще се използват на орбиталната станция по-нататък ще могат да бъдат ползвани също за разработки на повърхността на Луната, както и тази на Марс, смята Коморов.

Той допълни, че проектът е отворен и за други държави, включително партньорите на Русия в икономическото обединение БРИКС – Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка.

„Най-малко пет от космическите агенции вече са ангажирани, за да се избегнат бъдещи проблеми в сферата на техническото сътрудничество. Стандартите трябва да бъдат обединени, за да могат различни страни да се присъединят към международната лунна станция”, каза Комаров.

Към този момент руското участие се състои в разработването на 3 модула за станциите, както и на някои от техническите стандарти.

През март от НАСА обявиха, че съвместната лунна станция ще помогне мисии с роботи на повърхността на спътника да се изпълняват и връщат на Земята в рамките на дни, а не на седмици и месеци.

Това е пореден пример за съвместната работа на САЩ и Русия в космическите изследвания във времена, в които двете велики сили са остри политически противници на Земята.