САЩ доставят оборудване за военни цели в Украйна чрез български посредник

По тази схема Киев вече закупи два безпилотни самолета, а има предложение и за закупуване на стрелково оръжие, съобщава lifenews.

Въоръжените сили на Украйна продължават да получават военна помощ от САЩ. Този път украинската армия е закупила два безпилотни самолета от авиационен комплекс KS-1 за сумата 714 хил. долара.

Интересна е схемата за продажбата на военното оборудване обаче: САЩ не го доставят на Украйна директно, а предпочитат да действат чрез посредник – българска търговска фирма «Булкомерс КС ЕООД».

Предполага се, че оборудването може да снима от височина, да следи местата на дислокация на противника. Руски експерти наричат KS-1 икономичен вариант на нормално оборудване за такива цели.

«Този безпилотник според техническите му характеристики може да се сравнява с детска играчка. На Украйна ще и трябват тонове такова оборудване, тъй като тези безпилотници са лесно чупливи и т.н.», заяви Алексей Рам от издание «Военно-промишлен куриер».

Всъщност, с покупката дори на такива безпилотници за украинската военна част № 2269, разположена в Александрия (Кировоградска област) едва не се случи казус: украинците не са очаквали, че заради резкия срив на гривната ще трябва да платят с 63 хил. долара повече, тъй като по договор с българската фирма, разплащането трябва да става с американска валута.

«В последния момент не ни стигнаха 1 милион 171 хиляди гривни (63 хил. долара). Но в крайна сметка сумата беше преведена по сметката и заплащането на безпилотниците се реализира», поясни командирът на военната част №2269 Генади Побиванец.

„Булкомерс КС” е направила на Киев и друга оферта – за купуването на стрелково оръжие – виновки М107А1 и 82A1. Цената за цялото количество е 7, 5 млн. долара.

Източник: http://lifenews.ru/news/147033