САЩ въвеждат нови санкции срещу руски компании заради Иран и КНДР

Американските власти въвеждат санкции срещу редица руски компании за нарушаване на закона за неразпространение (на ядрено оръжие) във връзка с Иран, КНДР и Сирия, предаде РИА Новости.

Документът, който трябва да бъде официално публикуван в сряда, вече е достъпен на сайта на Federal Register.

Според съдържащата се в него информация, в „черния списък“ са включени Тулското Конструкторско бюро за корабостроене, компанията „Катод“, „НПО Машиностроене“, корпорацията „МиГ“ и „Рособоронекспорт“, като санкциите засягат и техните „наследници, подразделения и дъщерни структури“.

Ведомството, отговорно за дадения документ е Държавният департамент на САЩ. „Бе прието решение, че редица едностранни структури са въвлечени в действия, предполагащи допълнителни мерки в рамките на част 3-та от закона за неразпространение във връзка с Иран, КНДР и Сирия“, се казва в уведомлението.

В него също така се подчертава, че даденият закон „предвижда наказания за чуждите компании и частни лица за доставки в Иран, Сирия и КНДР, както и за получаването от там на стоки, услуги и технологии, попадащи под (така наречените) многостранни контролни списъци“.  Отбелязва се, че по отношение на Иран тези норми са в сила от 1 януари 1999 г., на Сирия – от 1 януари 2005 г. и КНДР – от 1 януари 2006 г.

Наред с това, новите санкции засягат и компании от редица други страни, в частност, от Китай, Иран, Судан, Сирия, Турция, ОАЕ.

Както се посочва в документа, „съгласно дадения закон нито едно правителствено ведомство на САЩ не може да сключва договори с обозначените компании за доставка на каквито и да било стоки, технологии и услуги“.

Подчертава се, че изключения могат да бъдат направени само „по решение на държавния секретар на САЩ“. Освен това, „нито едно правителствено ведомство на САЩ не може да предоставя на указаните структури каквато и да било подкрепа, като също така тези организации не могат да участват в програми за помощ от страна на американското правителство“. Решението за изключение от общото правило отново ще бъде приемано от ръководителя на американското дипломатическо ведомство.

Наред с това, „на правителството на САЩ се забранява да доставя на дадените структури всякакви стоки и услуги в областта на отбраната“. На тях също така не могат да им бъдат издадени нови лицензи за износ, попадащ под американското законодателство. Както се подчертава, „всички действащи лицензи подлежат на преустановяване“.