Сахалинският петрол измества арабския

Смесеното предприятие Sakhalin Energy с участието на Русия, Япония и Холандия изнесе на пазара качествено нов сорт петрол Sakhalin Blend, който се доставя в азиатските страни, съобщи сп. „Експерт”. Това дава възможност да се отвърже цената на сахалинския нефт от властващия на борсата дубайски сорт Dubai Crude и да се продава с 2 – 3 долара по-скъпо от спекулативните в момента цени. Високото качество на сахалинския петрол дава основание да се прогнозира, че Sakhalin Energy ще измести арабските компании на азиатския пазар.

Новият сорт се появи в резултат от смесването на сахалински петрол марка Vityaz с газов кондензат от Киринското находище. По този начин в нефта се увеличават полезните съставки и от него може да се извлече повече бензин и дизелово гориво. Това е целесъобразно, когато купувачът се е сдобил с нови мощности за производство на нефтопродукти, за които е необходим именно такова качество петрол, обясняват експерти. Sakhalin Energy вече обяви, че е договорила продажбата на 4 танкера от новата марка Sakhalin Blend от находището „Сахалин-2″ и тяхната доставка предстои през март и април.

Цените на основните световни сортове Brent, WTI и Dubai Crude широко се използват при формирането на цените и на останалите видове петрол. На световната борса руският петрол например е вързан към цената на два основни сорта: „Сибирски лек” — към Brent и Urals — към иWTI. Експертите обръщат внимание на факта, че преди да се появи един нов сорт на световния пазар е необходимо да мине доста време — обикновено 10 – 15 години, докато бъде регистриран и докато търговците свикнат с него.

Стойността на сахалинския петрол от сорта Vityaz е вързана към третия в класацията на световната борса Dubai Crude. Петролът от новата марка Sakhalin Blend бе продаден на цена с2 – 3 процента по-висока от цената на дубайския нефт. От компанията Sakhalin Energy не разкриват кой е купувачът на новата марка сибирски петрол. Известно е обаче, че сортът Vityaz, от който по проекта „Сахалин-2″ вече са добити 47 млн. тона, от 2010 г. насам се изнася през пристанището Пригородное за Япония (33,9%), Южна Кория (33,6%), Китай (24,8%), Тайван (1,6%), Филипините (1,6%) и САЩ (1,5%).

„Именно в изостряне на конкуренцията е смисълът от създаване на нов сорт. Ние вече сериозно изместваме на пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион страните от Близкия изток. Новият сорт ни позволи да се отскубнем от спекулативните ниски цени”, смята директорът на Фондацията за енергийно развитие Сергей Пикин.

В Русия още през 90-те години се опитваха да създадат собствена таблица на марките и да регистрират борсов еталон. Това щеше да отстрани зависимостта от световните цени на петрола, която се формира както от икономически фактори, така и от спекулативно, понякога напълно лъжливо, подхвърляне на информация. Тогава обаче руските бизнесмени в сфера на добива на петрол не пожелаха да бъдат установени собствени марки, тъй като нямаха опит в работата на световната борса и се оплакваха от борсовите такси.

„Сега берем плодовете на тази политика. Ако тогава бяхме въвели на световната борса руски еталони, днес нямаше да страдаме от спекулативните цени”, казва водещият експерт в Съюза на нефтопроизводителите Рустам Танкаев. Според него Русия срочно трябва да създаде свой котировъчен цент и да приучава търговците към новия еталон.

Източник: http://rusiadnes.bg