Саркози счита за необходимо участието на Русия в борбата срещу ИД

Бившият френски президент и настоящ лидер на Републиканската партия Никола Саркози счита за необходимо участието на Русия в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“. Това той заяви в интервю във в. Figaro, предаде ТАСС.

„Западът допусна сериозна грешка, изразяваща се в опит за създаване на условия за нова „студена война“ срещу Русия. Днес ни е необходима подкрепата на Русия както по сирийския въпрос, така и що се отнася до организацията за борба срещу „Ислямска държава“, каза Саркози.

Той подчерта, че „трябва да бъде безвъзвратно затворена страницата на „студената война“ с Русия“.

„Разбира се, това не означава, че ние във всичко сме съгласни с Москва или с това, което се случва в Донецк“, добави той.

„Русия следва де демонстрира добра воля и да помогне на международната общност да победи „Ислямска държава“, както и да разреши обърканата ситуация в Сирия“, каза Саркози.

Той подчерта, че „трябва да бъде осигурено връщането на Русия в осмицата и да започне нов диалог между Евросъюза и Русия. Това отговаря на интересите и на двете страни“.

„Русия следва да отмени въведеното от нея ембарго за внос на месо“, счита бившият френски президент. „В резултат на руското ембарго френските животновъди се лишиха от доходи в размер на стотици милиони евро“, отбеляза той.