Само 27% от украинците са готови за мобилизация

Патриотичните настроения на украинците лавинообразно се свличат до пълен отказ за участие във военни действия в Източна Украйна. Само 27% от украинските граждани са готови да бъдат мобилизирани, останалите дават пълен назад пред интересите на Яценюк, Турчинов и Ко, пише Правда.ру.

Тези настроения са доказани чрез резултати от социологическо проучване, поръчано от ZN.UA на Киевски международен институт по социология.

Степента на решимост да защитават териториалната цялост на Украйна при гражданите, социолозите оценяват първоначално по отговорите на зададения въпрос-евфемизъм: „Какво ще направи ваш познат, в случай че се възобновят военните действия и бъде обявена обща мобилизация?“

Впечатляващ е броят на анкетираните, които заобикалят въпроса и се ограничиха с хлъзгавия отговор „Трудно е да се каже“ – 37,8%, а още 15,1% направо отказали да отговарят. Едва 27,4% са дали отговор: „Задължително ще отиде да воюва“. С отговор „Ще опита да се уклони от мобилизацията“ са отговорили 47,6 % – в Галичина и 4,7% – в Донбас.

Любопитни се оказаха настроенията н Закарпатие, където числото на хипотетичните „отказали“ е 30,6%, като 11,8% от анкетираните са отговорили, че евентуалната мобилизация буди тревога в тях. Впечатляващо е, че разтревожените по този въпрос в Западна Украйна са повече (15,4%), от тези в Донбас (7,6%).

В украинските форуми живо се дискутират препоръките на юристите, както и на физически лица, относно това, как може да се избегне мобилизацията индивидуално. Както се съобщаваше вече, в Западна Украйна все по-често се наблюдават случаи на бягство от територията на страната сред представителите на мъжкия пол.

По-рано украинските медии съобщиха за 500 уволнени служители на реда заради отказа им да воюват в Донбас.

Напомняме, че наскоро украинските власти обявиха за предстояща мобилизация, като се очаква над 200 000 души да получат повиквателни.