Савченко започна суха гладна стачка

Бившата украинска военнослужеща Надежда Савченко, осъдена в Русия за убийство на двама журналисти, опит за убийство на трети, както и за незаконно преминаване на руската граница, започна днес суха гладна стачка (без прием и на вода, бел. ред.). Това съобщи пред ТАСС адвокатът ѝ Марк Фейгин.

В сряда членове на Обществената наблюдателна комисия (ОНК) за Ростовска област ще посетят Савченко в ареста, съобщи ръководителят на комисията Леонид Петрашис.

„Днес ще я посетят членове на ОНК. Вчера теглото й бе 66,5 кг, а кръвното налягане 105 на 60. Здравословното й състояние задоволително“, каза Петрашис.

Днес все още не е извършен медицински преглед, но според него не би трябвало да има съществени промени в здравословното състояние на Савченко. „Сухата гладна стачка не може да се отрази толкова бързо върху здравето. Миналият път тя я обяви за 6 дни и през първите дни нямаше никакви особени промени“, каза Петрашис.

Той добави, че членовете на ОНК редовно я посещават и внимателно следят състоянието й.

На 22 март руските власти осъдиха Надежда Савченко на 22 години затвор и глоба от 30 000 рубли. Савченко заяви, че не се признава за виновна и отхвърля присъдата, но няма да я обжалва.

В момента Савченко лежи в следствения изолатор на град Новочеркаск (Южна Европейска Русия) и още няма данни в коя наказателна колония ще бъде изпратена.

Според закона това трябва да стане до 10 дни, след като ръководството на изолатора получи известие за влизане на присъдата й в сила. Администрацията на заведението е длъжна да информира един от роднините й къде я изпращат.

Според адвокатите на Савченко властите на Украйна правят постъпки осъдената да бъде изпратена за изтърпяване на наказанието в родната си страна, добавя агенцията.