Рябков: Москва не води диалог със САЩ за параметрите за отмяна на санкциите

Рябков: Москва не води диалог със САЩ за параметрите за отмяна на санкциите

Публикувано от:

Трябва да се използва санкционният натиск върху Русия, за да се намери път за отслабване на зависимостта на цялата световна система от американския долар. Това заяви в интервю за ТАСС зам.-министърът на външните работи на РФ Сергей Рябков.

„Ние не водим диалог за параметрите за отмяна на санкциите, тук просто няма предмет за диалог, – посочи високопоставеният дипломат. – Първо, санкциите, въведени от Евросъюза и САЩ, и по-точно от Евросъюза при подаване от САЩ, тъй като именно Америка е „генератор на идеята“, противоречат на основите на международно-правната система, те са нелегитимни. Второ, ние отричаме и не възприемаме самата логика, стояща зад санкционната политика“.

„Изхождам от това, че американските санкции са за дълго, – продължи руският зам.-външен министър. – Ние трябва да използваме ситуацията за съкращаване на зависимостта на някои сектори от икономиката ни от американската финансова и платежна система. Трябва да използваме това време, за да намерим път за отслабване на зависимостта на цялата световна система от американския долар“.

Както отбеляза Рябков, плащанията в долари – „това е куката, на която е закачена икономиката на целия свят“.