Ръководството на Сирия напълно се доверява на позицията на Русия

Ръководството на Сирия напълно се доверява на позицията на Русия и нейния президент Владимир Путин по отношение на Сирийска Арабска Република, заяви министърът на външните работи Уалид Муалем, публикува Поглед Инфо. 

„Няма съмнения, че ние напълно се доверяваме на позицията на Русия и президента Владимир Путин, който поясни намеренията на РФ, свързани с борбата с тероризма“, заяви министърът в интервю за RТ Arabic, съобщава РИА „Новости“. Сирийският външен министър допълни, че ръководството на Сирия не се доверява напълно на САЩ и водената от тях коалиция, която, по думите на Муалем, безрезултатно е нанесла 9 хил. въздушни удари в Сирия и Ирак. По-рано посланикът на Сирия в Москва Рияд Хадад заяви, че коалицията на САЩ и техните съюзници не е дала никакви резултати.

Министерството на отбраната на Русия обяви за началото на военно-въздушна операция в Сирия с нанасяне на точкови удари по позициите на ИД. В сряда Съветът на Федерацията след обръщение на президента Владимир Путин единодушно гласува за използването на Въоръжените сили на Русия в чужбина.

Както поясни ръководителят на администрацията на президента на Русия Сергей Иванов, разрешението на Съвета на Федерацията да се използват ВС на Русия зад граница не нарушава международното право, тъй като президентът на Сирия Башар Асад се е обърнал към Москва със съответната молба. Иванов заяви, че решението да се задействат Въоръжените сили на Русия в чужбина се отнася до защитата на националните интереси на Русия, а не до задоволяването на някакви амбиции. Също така, по думите на Иванов, партньорите на Русия, в сряда вече ще са информирани за решението да бъдат използвани ВВС на страната в Сирия.

От своя страна прессекретарят на президента Дмитрий Песков съобщи, че основната задача за задействане на ВВС на Русия в Сирия – това е борбата с тероризма и подкрепата на тези усилия на легитимните власти на страната.

Посолството на САЩ в Москва вече реагира на решението на Русия да задейства в Сирия своите ВВС. Оттам бе заявено, че президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама са се договорили, че имат общи интереси в борбата с групировката „Ислямска държава“ в Сирия.

Източник: Руски Дневник.