Руснаците купуват най-много имоти у нас през първите два месеца на годината

Преките чужди инвестиции и покупките на имоти от чужденци у нас намаляват през първите два месеца на годината в сравнение със същия период на 2016 г. Това показват предварителните данни на БНБ.

Руснаците са основните купувачи на имоти у нас

Нетните постъпления от инвестиции на чужди лица в недвижими имоти възлизат на 900 хил. евро за януари и февруари 2017 г. при 4.7 млн. евро за същия период година по-рано, покзват данните на БНБ.

Най-голям дял в инвестициите в имоти имат граждани на Русия. Руснаци са купили недвижимости  за 400 хил. Евро, което е 44.6% от общия размер на инвестициите от чужди граждани в сектора за първите два месеца на годината.

Втората най-голяма група купувачи на имоти у нас през първите два месеца на годината е от Казахстан. Жители на бившата съветска република са купили имоти за над 200 хил. евро, което е 23.8% от общия размер за периода.
На трето място са гражданите на Австрия, които са инвестирали близо 200 хил. Евров имоти у нас, което е 22% от общия размер.

Спад на чуждите инвестиции с над 59 млн. евро. Чуждите инвестиции у нас намаляват с 59.3 млн. евро през първите два месеца на годината спрямо същия период на 2016 г., показват още предварителните данни на БНБ.